Er valt vanalles te regelen tijdens je zwangerschap, je kunt er zelfs compleet in verdwalen. Vandaar een blog over datgene wat wat mij betreft de essentie vormt. Doe er je voordeel mee 😉.

1 Maak een Geboorteplan én houd er rekening mee dat je er uiteindelijk misschien van afwijkt
De meningen zijn verdeeld over de houvast/ onrust die een geboorteplan je kan bieden. Mijn mening: laat het maken van een plan vooral bedoeld zijn om jezelf uitgebreid te informeren over alle mogelijkheden en te voelen wat je wel en niet wilt en waarom. Bedenk wat jouw ideale randvoorwaarden zijn en neem of visualiseer deze als het uitgangspunt van jouw bevalling.

Er is een wereld aan mogelijkheden van dingen die je juist wel of niet vindt passen bij jou en je kindje waar je misschien niet vanaf weet. Heb je bijvoorbeeld al helder hoe je denkt over onderwerpen als inleiding, toucheren, kunstmatig vliezen breken, pijnstilling, synthetische oxytocine, hoe lang je de navelstrengverbinding in stand wilt houden, borstvoeding etc.
En wat is voor jou echt dé essentie wanneer alles anders loopt dan je vooraf kon voorzien? Linkjes van formats voor een bevalplan en vanalles om over na te denken en te voelen kun je bij me opvragen. Als doula denk ik namelijk ook vooraf met gezinnen mee in alle wensen en mogelijkheden die belangrijk zijn om te bevallen op jouw manier.
Stel al je vragen die je tijdens je zoektocht tegenkomt en waar je niet direct de antwoorden van kent aan je verloskundige of gynaecoloog. Vraag door. Wees nieuwsgierig. Durf kritisch te zijn en blijf vooral voelen wat voor jou en je kindje wel of geen optie is. Zij zijn er om je goed te informeren en samen met jou naar de best mogelijke uitkomsten voor jou en je kindje toe te werken. Zie hen als geboortepartner, als raadgever. Maar de echte kenner van jouw lijf en je baby ben je zelf!

2 Regel een ‘gouden bevalteam’
Ik durf er heel stellig in te zijn: de manier waarop jij je gezien, gehoord en geliefd voelt tijdens je bevalling, maakt hét verschil in hoe je later terugkijkt op jullie start samen. Hoe het uiteindelijk ook allemaal loopt. Het gaat erom dat jij eigen regie houdt en dat de mensen die je bijstaan jou helpen om te blijven vertrouwen in je eigen lijf, je eigen kracht en de samenwerking met je kindje. Er zijn allerlei mogelijkheden om tot je ideale team te komen. Laat niets aan toeval over op dit vlak! Wil je thuis bevallen: zorg dat je een verloskundige hebt met wie je een klik hebt en die je compleet vertrouwt. Loop je bij een reguliere verloskundigenpraktijk en zijn er verloskundigen in het team die je liever niet tijdens je bevalling wilt treffen? Kan er niet mee worden bewogen met de wensen die voor jou essentieel zijn? Simpel: bespreek het en vraag naar de mogelijkheden om alsnog een andere collega op te roepen wanneer jij bevalt of stap over. Dat is niet lastig of kieskeurig zijn: dat is zorgen voor jezelf en je kindje. Wil je in het ziekenhuis bevallen en niet afhankelijk zijn van een teamwisseling of een onbekende hulpverlener: zoek de voor jou perfecte doula of vraag of je eigen verloskundige mee kan gaan naar het ziekenhuis om je daar verder te begeleiden.
Denk goed na wie je verder bij je bevalling wilt hebben: (indien aanwezig) je partner hoogstwaarschijnlijk. Wat heeft hij (of zij!) nodig om je optimaal bij te kunnen staan? Met wie kan je partner verantwoordelijkheden delen? Want echt: ook voor partners is het een rollercoaster van grootse gevoelens en spanning die hen kan overvallen. Iemand erbij hebben bij wie je partner zich volledig op zijn gemak voelt, zal er ook voor zorgen dat hij de ideale geboortepartner voor jou kan en zal zijn.
Staan er (schoon)moeders, tantes, zussen, vriendinnen of wie dan ook klaar om er ook bij te zijn? Bedenk heel goed hoe jij je in hun nabijheid voelt wanneer je op je aller kwetsbaarst bent. Voegen ze dan gegarandeerd iets positiefs toe aan jouw welzijn? Wie weet wil je hen er dan bij hebben. Misschien ook niet. Alles is prima, als jij maar achter je keuze staat! Is er een kans op spanningen, lastige emoties of wat dan ook waar je niet op zit te wachten wanneer je je grootste inspanning van je leven levert: niet doen! Stel je hen daarmee teleur? Dat is dan maar zo: het is jullie once in a lifetime en doe dat vooral lekker op je eigen manier. De mensen die je echt liefhebben, begrijpen dat.
Realiseer je dat het ontzettend fijn is wanneer je de zekerheid hebt dat er een vertrouwd en kundig iemand aanwezig is in het traject voor, tijdens en na je bevalling. Iemand die op de hoogte is van al jouw wensen en onzekerheden en die zonder de emotionele lading (die er voor je partner vanzelfsprekend wel is), precies datgene kan doen wat voor jou en je kindje nodig is om de natuur optimaal zijn werk te kunnen laten doen. Een holistische of caseload verloskundige, een doula of een andersoortige geboortewerker die voor jullie door het vuur zal gaan wanneer dat nodig is, is géén overbodige luxe.

3 Regel een engel van een kraamverzorgster
In je kraamtijd begint het misschien pas echt… jullie nieuwe leven als gezin. Ik hoor zo vaak dat er geen match is met de kraamverzorgster die uiteindelijk op de stoep staat en dat een gezin zo goed en zo kwaad de week maar uitzit samen. Je kraamweek: de week waarin je voortdurend overdonderd wordt door een rollercoaster aan emoties en nieuwe ervaringen, waarin jij, je lijf en je kindje een hoop te verwerken en te ontdekken hebben. Je kraamweek met je lippen op elkaar en soms grote irritaties uitzitten? Laat dat je niet gebeuren!
Jij, je kindje en je gezin verdienen niets minder dan een ware kraamengel! En echt: ze bestaan! En je kan er zelf één uitzoeken. Er zijn zzp-ers en zeer kleinschalige kraambureaus waardoor je er zelf voor kunt zorgen dat je een gouden klik hebt met de held die jullie bijstaat in het prille begin. Je voelt je die week gedragen, i.p.v. een gast in je eigen huis dat gerund wordt door iemand die vast het beste met je voor heeft, maar eigenlijk niet aanvoelt of doet wat je nu echt nodig hebt. (Kijk evt. op de website kraamzorg 1 op 1 voor meer info). Ik heb zelf 2x een zelf geselecteerde geweldige kraamengel in huis gehad en echt dat is het beste cadeau dat je als kersvers gezin kunt krijgen. Regelen maar dus!

4 Omring je met positieve verhalen en positieve energie
Horrorverhalen van bevallingen kennen we allemaal en geef toe: het is allemaal al spannend zat zonder die verhalen. Zeker bij de eerste vragen veel vrouwen zich af hoe ze die lieve baby in godsnaam naar buiten moeten krijgen. Onzekerheden of ze überhaupt wel een goede moeder zullen zijn en hoe hun leven zal veranderen. Een baby krijgen is misschien wel één van de meest overweldigende ervaringen die je in je leven tegen zult komen. Het goede nieuws: het kán ook de meest bekrachtigende ervaring zijn! Om de kans daarop verder te vergroten, raad ik je aan om vrouwen te horen die je voor zijn gegaan en dit ook zo beleefd hebben. Kijk bevalfilmpjes van natuurlijke bevallingen. Lees de boeken die inhaken op al het prachtigs waartoe een vrouwenlijf in staat is. (Stuur me gerust een berichtje als je graag wat titels ontvangt of boeken van me wilt lenen. Ik heb inmiddels een aardige ‘positieve geboorte bibliotheek’ samengesteld). En tuurlijk: ik ben ook reëel: er kan vanalles op je pad komen wat niet in het meest prachtige bevalscenario past, maar je omringen door bekrachtigende verhalen, boeken en filmpjes is niet naïef. Je doet het om jou en je kindje het vertrouwen te geven dat jullie het samen gaan fixen. Een prima uitgangspunt voor de start van nieuw leven!

Heb je vragen of zijn er onderwerpen waar je komende tijd graag meer over wilt horen of lezen van me: ik hoor graag van je!

Zoek je nog het ontbrekende puzzelstukje in jouw gouden bevalteam? Ik kijk ernaar uit om je te leren kennen en te voelen of ik de doula ben die jou bij mag staan tijdens jullie geboorte avontuur!

Lieve groetjes,

Hellen ’t Mannetje
Doula en geboortecoach