Mamaminded. Mijn focus gaat uit naar de mama. Degene die een klein minimensje vanaf het allerprilste begin haar hart en haar lijf geeft om van een vruchtje uit te kunnen groeien tot het wondertje wat na zo’n negen maanden klaar is om geboren te worden.

In die negen maanden gebeurt er ontzettend veel. In je lijf, maar zeker ook bij jou als mama. Eenmaal zwanger is niets meer wat het ooit was en heb je eigenlijk nog geen idee wat er allemaal te gebeuren staat.

Mama worden is misschien wel de grootste transitie die je als mens door kunt maken. (Er zijn natuurlijk nog veel meer varianten van life changing events, maar laat ik me even focussen op dat waar mijn niche ligt.)

Mama worden brengt je terug naar je puurste kern.

En dat is veelal iets prachtigs. Je komt jezelf tegen in al je facetten. Je voelt hoe groots de liefde is die jij te bieden hebt. Hoe groots je vechtersmentaliteit is. Hoe allesomvattend verantwoordelijk jij je kunt voelen. Hoe bang en onzeker je kunt zijn. En je doorvoelt allerlei kwetsuren die ergens in je lijf nog opgeslagen liggen…

Voor mij persoonlijk was vooral de eerste keer mama worden een enorme ‘optater’ voor mijn hele systeem. Vanalles wat ik tot dat moment als waarheid had aangenomen werd aan het wankelen gebracht. Alles wat ik had geleerd tijdens mijn studies psychologie en orthopedagogiek bekeek ik opeens met andere ogen. Adviezen die ik en mijn collega’s aan ouders gaven in de jeugdzorg voelden voor mij opeens niet meer als de juiste. Want als het om jouw kind gaat, is alles anders. Jouw kind is namelijk niet aan de meetlat te leggen en dat eigen ikje verdient het om écht gezien en gehoord te worden. Wat had ik opeens ook een groots begrip voor alle mama’s die elk in hun eigen situaties en op hun eigen manier de weg zochten. Voor alle bezorgdheid, onzekerheid en voor de eenzaamheid die zij konden ervaren.

En wat kwam ik mezelf tegen. Overlevingsmechanismen die ik mezelf als klein meisje had aangeleerd, bleken niet meer functioneel. Bagage die ik bij me droeg van de generaties voor mij, werden pure ballast. Van waaruit ik echt geen basis voelde om mijn kleine meisje, later meisjes, groot te brengen. Ik moest met mezelf aan de slag en grondig ook om de cirkel van familiepijn te doorbreken en dat heb ik gedaan en blijf ik doen. In mijn studieboeken had ik zo vaak gelezen: zonder stevige wortels kun je ook geen stevige wortels doorgeven aan je kinderen (of in allerlei andere confronterende bewoordingen). Ik weigerde me erbij neer te leggen en gunde mijn kinderen alles wat het kleine meisje in mij destijds zo graag had gekregen. Pure liefde, onvoorwaardelijke acceptatie, een veilige basis waar je altijd naar terug mag, speelruimte, jezelf zijn.

Mama worden brengt je terug naar pure kern. En dat is doodeng en de mooiste uitdaging die er is.

Waarom moeten mama’s dat gevecht zo vaak alleen strijden?

Met Mamaminded wil ik er graag al tijdens je zwangerschap voor je zijn. Op een manier afgestemd op jouw behoeften. Jij bewandelt je eigen weg, maar niet alleen. Op hét grote moment waarop je die lieve buikbaby van je helpt om op de wereld te komen, sta ik je bij. Zodat jij kunt bevallen op jouw manier. En in de eerste periode met je kindje kun je vanzelfsprekend weer bij me terecht. Mijn doula begeleiding kan naadloos overlopen in post partum support. Elke mama verdient een soort engel aan haar zij op het moment dat zij zichzelf in al haar facetten tegenkomt. Want natuurlijk ga jij het wel fixen. Maar met net dat ene vleugje pure liefde, onvoorwaardelijke acceptatie en speelruimte, kun jij de mama zijn die je diep vanbinnen al zo mooi bent!

Wil je meer weten over mijn begeleiding rondom jouw (prille en oh zo mooie) moederschap, voel je vrij om contact op te nemen. Ik ben er voor je!

Hellen ’t Mannetje
Mama. doula, geboortecoach, mamacoach…. Gewoon mij