Bewaak jij als doula als een tijger mijn grenzen en wensen tijdens de bevalling en ga ja desnoods het conflict aan met andere zorgverleners? 

Een vraag die regelmatig voorbijkomt en die zeer begrijpelijk is als je de verhalen hoort die sommige vrouwen bij eerdere bevallingen hebben meegemaakt.

Mijn antwoord komt hierop neer: ‘Jouw eigen regie behouden, vormt het uitgangspunt voor een positieve bevalervaring. Als doula zal ik me dan ook volledig inzetten om je daarin te steunen, maar het conflict aangaan tijdens jouw bevalling doe ik niet…’.

En daar zijn verschillende redenen voor. Ik zal het uitleggen.

Ik geloof erin dat een bevalling een levens bekrachtigende ervaring kan zijn. En om de kans daarop te verstevigen, wil ik graag dat jij in elke ader van je lijf zult voelen en ervaren hoe een enorme powervrouw je bent! Ik zal jou en je partner (indien aanwezig) dan ook tools en kansen aanreiken om tijdens je zwangerschap, bevalling en in de kraamtijd op een constructieve manier voor jezelf, je kindje en elkaar op te komen! We zien elkaar verschillende keren in de aanloop naar de bevalling toe. Ik speel tijdens die momenten in op dat wat voor jou relevant is en informeer je over de keuzes die er zijn, zodat jij zelf de voor jou passende keuzes kunt maken. 

Ik verdiep me in wie jij bent en alles wat voor jou belangrijk is. Ik voel steeds mee hoe jij in je energie zit in de aanloop naar je bevalling en in wat jij nodig hebt en zult hebben en we zorgen samen dat de fundering voor de bevalling zoals jij die wilt, staat als een huis. Ook de sfeer die voor jou optimaal zal zijn om helemaal jezelf te kunnen en mogen zijn tijdens je bevalling is een essentieel aandachtspunt waar ik me op zal richten.

BRAINS

Daarnaast leer ik jullie de BRAINS te gebruiken. Een simpel ezelsbruggetje om de juiste vragen te stellen tijdens de bevalling als dingen anders lopen dan je had bedacht, zodat je keuzes zorgvuldig af kunt wegen en steeds weer bij jezelf kunt blijven en bij dat wat voor jullie het beste is.

Je gaat dit fixen!

Als je achteraf terugkijkt op je bevalling en je realiseert je dat jij en je partner steeds eigen regie hebben gehouden tijdens jullie unieke geboortereis, dat jullie het zelf konden! Dan beloof ik je dat deze ervaring jullie de rest van je leven sterkt in alles wat nog gaat komen.

Holding the space

Kortom: ‘Holding the space’ zie ik als mijn missie, ruzie maken met andere geboortewerkers past daar voor mij niet bij.

Maar…

Ik ga jullie natuurlijk wél bijstaan door op de momenten dat je wellicht aan het wankelen wordt gebracht in te spelen op de situatie door jullie te helpen de tijd te nemen die er is, de informatie tot je te nemen die er is en jullie volledig te steunen in de keuzes die je maakt. Wat die keuze ook is!

Besef ik dan niet dat jij tijdens je bevalling behoorlijk overdonderd en kwetsbaar kunt zijn door alle gevoelens en hormonen die door je lijf razen? Oh jawel! Als geen ander. En ik zal ook zeker niet in een hoekje toe gaan zitten kijken als het simpelweg even niet meer voor je lukt om aan te geven wat je wel of niet wilt of als iemand jou niet respectvol behandelt. Ik ken jou tegen die tijd al behoorlijk goed en kan genoeg manieren bedenken om verbaal of non-verbaal met je te communiceren om als een soort tolk of brug te fungeren naar collega’s. En als je partner erbij is, dan heb je daarnaast nog iemand bij je die jou nóg beter kent. Reken er maar op dat wij de tijgers aan je bad/ baarkruk/ bed/ douchecabine/ gangpad/ vloerkleed/ etc. zullen zijn die jou op een constructieve manier bij zullen staan om te bevallen op jouw manier!

Veel liefs,

Hellen