Selecteer een pagina

Het draait allemaal om eigen regie

Ik ken een geweldige mama. Ze had zich op alle mogelijke manieren voorbereid op de rustige natuurlijke thuisbevalling die zij zichzelf en haar kindje toewenste. Ze was relaxed en vol vertrouwen. Had een steunende verloskundige geregeld en was er – voor zover dat mogelijk is – helemaal klaar voor. Het liep anders. De bevalling was begonnen. De weeën volgde elkaar vlot en krachtig op. Soms namen ze even af, maar er was duidelijk van alles gaande in haar lijf. Haar kindje was er klaar voor. De ontsluiting wilde echter niet vorderen. Alles werd uit de kast getrokken. Elke tip die zijzelf of haar ervaren verloskundige kenden, werden vol goede moed toegepast. Haar partner en verloskundige bleven haar vertrouwen voeden. Na dagen en nachten bikkelen, bleef de ontsluiting echter stagneren. Deze lieve mama raakte uitgeput en het was tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Zij stond daar zelf volledig achter. Haar steunende verloskundige week niet van haar zij en beloofde haar ook in het ziekenhuis te blijven steunen met haar liefdevolle nabijheid en alles wat ze wist over de wensen van deze mama. Eenmaal in het ziekenhuis met bijstimulatie wilde het maar niet lukken. Een ruggenprik, poging tot kunstverlossing en uiteindelijk een keizersnede zorgden ervoor dat ze eindelijk die prachtige wolk van een dochter op haar borst had liggen. Daar was ze dan!

Ik ken nog een geweldige mama. Ze had erg toegeleefd naar het moment dat ze haar kindje op haar borst zou hebben liggen. Zwangerschapscursussen gevolgd. Veel gelezen. Ze voelde zich krachtig en klaar voor het grote avontuur. Haar vliezen braken. De weeën kwamen op gang en toen de actieve fase begonnen was, vertrok ze geheel volgens haar wensen, naar het ziekenhuis om daar haar kindje te mogen verwelkomen. Eenmaal in het ziekenhuis bleven de weeën uit. Het was duidelijk erg druk. Haar geboorteplan werd weggewuifd. De verpleegkundige mopperde dat ze te vroeg was gekomen en ‘dat ze niet moest denken dat er tijd was om aan al haar wensen te voldoen’. Deze mama voelde zich machteloos en verdrietig. Haar partner probeerde haar aan alle kanten gerust te stellen en bij te staan, maar ook hij voelde hoe het proces, dat zo goed op gang was gekomen, nog maar moeilijk terug te halen was. Samen zochten ze naar houvast bij het medische personeel dat in en uit liep en hoogstwaarschijnlijk de beste intenties had, maar nog lang niet vertrouwd voelde. Deze mama voelde zich overweldigd toen er aangedrongen werd op bijstimulatie en pijnstilling. Ze had in haar geboorteplan staan dat ze beiden niet wilde, maar ze voelde zich niet gehoord en gezien. Ze had geen idee meer hoe ze het allemaal voor elkaar moest krijgen en ‘onderging’ machteloos de ene na de andere ingreep. Ze kon alleen nog maar huilen toen ze uiteindelijk haar kindje na een knip en kunstverlossing op haar borst mocht ontvangen.

De eerste mama kijkt met een trots gevoel terug op haar bevalling. Ze voelde zich gedurende de hele bevalling gesteund en krachtig. Ze werd betrokken in alle keuzes die gemaakt moesten worden en werd goed geïnformeerd over alle voors en tegens van de opties die haar werden geboden. Nee, het was niet de droombevalling die zij voor ogen had gehad. Maar ze legde zich neer bij de situatie zoals die zich aandiende en zij en haar kindje konden moe maar voldaan starten aan hun welverdiende kraamtijd.

De tweede mama is tot op de dag van vandaag verdrietig en boos over de manier waarop zij en haar kindje samen moesten starten. Ze voelt zich schuldig. Ze denkt dat ze gefaald heeft. De ‘vanzelfsprekende’ band met haar kindje was er zeker niet meteen. En ze ziet bevallen als het ergste wat je maar kan overkomen. Haar bevalling ervaart ze als een trauma en over een volgend kindje durft ze nog niet na te denken. Terwijl zij en haar partner alles hebben gedaan wat ze konden! Het probleem zat hem erin dat niemand hen verteld had dat je allebei overweldigd kunt raken van alles wat er gebeurt op dit kwetsbare moment in je leven. Dat hoeft niet te gebeuren, maar het kán wel. En dat heb je een rots in de branding nodig. Een bekend en vertrouwd persoon die ook tijdens momenten van chaos helpt om het overzicht te houden en jou (en je partner) te herinneren aan dat wat voor jou de essentie is en daar steeds naar terug te keren.

Wat is mijn punt? Het draait allemaal om eigen regie. Ik hoor vaak dingen als: ‘Het gaat toch zoals het gaat, ik laat het me maar gebeuren’. Loslaten en vertrouwen hebben is prachtig, maar vergeet niet om zelf de touwtjes in handen te houden en gun jezelf (en je partner) de extra support. Je hebt wel degelijk regie over de keuzes die er voorbijkomen. Over de mensen die jou bijstaan. Het is jouw lijf, jouw bevalling, jouw kindje. Jullie ‘once in a lifetime’. 

Wat heb ik geleerd de afgelopen jaren? Zorg dat je bevalteam staat als een huis en bestaat uit de mensen die jouw vleugels geven. Je liefdevolle partner die jou door en door kent? Die je kan helpen om aan te geven wat jij wel en niet wilt op de momenten dat je daar zelf niet toe in staat bent, maar ook hij wordt papa (indien van toepassing: of ook zij wordt mama) en is emotioneel natuurlijk ook enorm geraakt gedurende het gehele geboorteproces. Een verloskundige die je volledig vertrouwt en die eventueel meegaat naar het ziekenhuis wanneer je overgedragen zou worden? Een lieve doula die jou en je partner door dik en dun steunt in de keuzes die jullie maken? Een kraamverzorgster die precies aanvoelt wat jij kunt gebruiken. (Ja die kun je ook vooraf zelf uitzoeken als dat belangrijk voor je is! Dat weten veel mensen niet). Houd er rekening mee dat de hormonen en de omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat het moeilijk is om nog te voelen wat je op een bepaald moment wel of niet wilt. Je bent bij vlagen misschien wel ontzettend onzeker en angstig. Goede kans dat er een punt komt waarop je je afvraagt of je het ooit wel gaat fixen. Jij bent degene die exact weet wat jij op die momenten nodig hebt!

Het verloop van je bevalling kun je niet zelf bepalen. Maar je kunt wel de randvoorwaarden creëren die jij nodig hebt om op het meest krachtige en kwetsbare moment van je leven helemaal jou te kunnen zijn.

Neem je contact met me op als je wilt delen wat mijn blog met je heeft gedaan of als je wel een vleugje of een flinke scheut Mamaminded support kunt gebruiken? Voor tijdens of na je bevalling? Dat kan via hellen@mamaminded.nl of 06-28144139.

Veel liefs,

Hellen ’t Mannetje
Mama, doula, geboortecoach, mamacoach…. Gewoon mij

PS. Herken jij je in die tweede mama die ik omschrijf? Ik help je graag om de gebeurtenissen een plek te geven en je hart weer open te stellen. Juist jij verdient een helende ervaring en een hernieuwd vertrouwen in je mogelijkheden. X