Afgelopen jaren kwam ik er stap voor stap achter wat mijn missie is. Tijdens mijn werk in de jeugdzorg en het onderwijs zag ik kinderen en gezinnen vastlopen, om allerlei verschillende redenen. Net als mijn collega’s probeerde ik er alles aan te doen om deze kinderen en gezinnen tools te bieden waarmee zij zich niet alleen beter staande konden houden, maar vooral waarmee ze weer zichzelf zouden kunnen zijn. Ik heb prachtige studies gedaan en dacht in combinatie met mijn werkervaring aardig wat te weten over de ontwikkeling van kinderen en over opvoeden. Maar niemand vertelde mij hoe essentieel het is om de geboorteverhalen van de kinderen en ouders mee te nemen om het plaatje écht compleet te krijgen…
Ik liep uiteindelijk vast in mijn werk, omdat ik moedeloos werd van het ‘dweilen met de kraan de open’. Zoals het ondanks mijn enorme bevlogenheid en inzet helaas vaak voelde.

Al langere tijd dacht ik: we zouden toch preventief veel meer moeten kunnen doen om al die gezinnen überhaupt niet vast te laten lopen? Ik wist nog niet goed hóe, maar ik voelde in elke vezel van mijn lijf dat er voor mij een hele mooie missie en taak lag om ervoor te zorgen dat kinderen en jonge gezinnen vanaf het allerprilste begin écht gezien en gehoord zouden worden. Dat zij precies die begeleiding voor handen zouden hebben die zij bij de start nodig hebben om erna vol vertrouwen samen verder te kunnen.

Het was natuurlijk niet voor niets dat ik tijdens het opzetten van mijn praktijk in aanraking kwam met de methode: ‘Je Geboorte In Kaart’. Het was liefde op het eerste gezicht. Hier móest ik mee verder. Een prachtige manier om, zelfs wanneer je maar heel weinig weet van je eigen geboorte, inzichtelijk te maken wat zich heeft afgespeeld in je hele prille leventje. Voor de conceptie, in de buik, tijdens de geboorte en in de babytijd. Met behulp van vragen en een set van 36 prachtige foto’s, vertelt je lijf eigenlijk al wat voor jou echt van belang is geweest en welke gevolgen dat nu nog voor je heeft.

De inzichten die dan als vanzelf opduiken, werken vanaf diezelfde dag nog door in de manier waarop jij je voelt en leeft. Het kleine baby’tje dat jij (of je kind!) ooit was, krijgt opeens alsnog een stem. Kleine dingen die opvallend zijn in je alledaagse gedrag of die je soms dwars zitten, hebben opeens een oorzaak en worden daarmee volkomen logisch. Wanneer jij graag iets wilt veranderen aan hoe dingen nu gaan, móet je simpelweg weten hoe het komt dat je doet zoals je doet. Pas dan kun je er eigen regie over krijgen en ‘overkomt’ het je niet langer. En daarvoor moet je weten hoe jouw start is geweest. Natuurlijk heb ik, voordat ik zelf  geboortes in kaart begon te brengen, mijn eigen geboorte in kaart laten brengen. Ik moest en zou weten of het nu echt zoveel brengt als dat erover gezegd werd en ik wilde simpelweg ook gewoon zelf voelen hoe het is om de vrouw (en moeder) te zijn die later ook bij mij aan tafel aan zou schuiven. Nou dat heb ik geweten! Ik wist eigenlijk alleen maar heel beknopt hoe mijn eigen start was geweest. Ik ben nog altijd verwonderd wat er allemaal nog meer naar boven kwam, simpelweg door te kijken en te voelen wat de foto’s en de uitleg van de bijbehorende geboortepatronen met mij deden. Ik durf te zeggen dat ik in mijn persoonlijke ontwikkeling na 1 sessie Geboorte In Kaart dingen over mezelf én mijn rol als moeder heb geleerd waar ik anders nog jaren mee zou hebben geworsteld. Het gaf een enorme rust om te weten waarom ik ben zoals ik ben en doe zoals ik doe. En precies dat gevoel… is jou en je kindje ook gegund!

Nieuwsgierig geworden hoe jij eigenlijk bent geboren? Of welke impact de geboorte van je kindje heeft en zal hebben op zijn (of haar) leven? Bel me of stuur me een berichtje om vrijblijvend kennis te maken. Ik kijk ernaar uit om samen met jou jouw geboorteverhaal zichtbaar te maken en beloof je dat dat een prachtig cadeau is voor de rest van je leven!

Liefs van Hellen