Slaapgebrek werkt ontwrichtend

Ik kreeg vanochtend van een lieve, meelevende vriendin een link doorgestuurd waarin gezinnen werden geportretteerd die soms al jaren met een enorm slaapgebrek kampen.

Als je zwanger bent, krijg je vaak wel ergens te horen dat het eerste jaar zwaar is. Dat je weinig slaapt, geen tijd hebt voor jezelf en dat je sociale leven en relatie flink zullen veranderen. Nu is elke situatie anders, maar waarschijnlijk wordt dit door zeer veel jonge ouders erkend.

Maar wat nou als het niet bij dat jaar blijft? Als je vanalles hebt geprobeerd om je lieve hummeltje beter te laten slapen, maar je elke nacht, soms jarenlang achter elkaar zeg 5x wakker wordt gemaakt. Waardoor je maar niet in je REM-slaap komt en altijd waakzaam blijft? Ik weet er uit ervaring alles van.

Dat heeft een enorme impact! Enorm. Op alles. Je bent altijd moe, hebt niet de energie om te doen wat je wilt doen, je bent prikkelbaarder, kwetsbaar, je bent je avonden ‘kwijt’, want je gaat naar bed zodra je kan, je verliest soms het overzicht en je optimisme. Je verliest steeds vaker het begrip van familie of vrienden, want ‘hé je hebt toch een heerlijk kind en iedereen met een jong kind slaapt slecht’.
Je krijgt goedbedoelde, maar vaak totaal niet helpende adviezen of erger nog oordelen. ‘Tijd voor slaaptraining! Je moet wat harder zijn. Paar nachten laten huilen, dan leert ie het wel af’. ‘Ligt ie nou nog bij je in bed?’. ‘Ga lekker alleen op vakantie’. ‘Kun je geen slaappil geven?’ Nou ja en je kan nog vanalles meer bedenken. Ennuh eigenlijk heb je alles uit elk boek allang geprobeerd, want jij zat al ver over je grenzen toen je het uberhaubt durfde te benoemen naar anderen.
Want je bent bang dat iedereen denkt dat het aan jou ligt. Dat je te soft bent. Dat je je kind niet los kunt laten. Of gewoon dat het normaal is en het erbij hoort en je zwak wordt gevonden als blijkt dat het je enorm zwaar valt. Want… je bent zelf al streng genoeg voor jezelf.

Weet je: soms is het gewoon zo. Door een niet te ontrafelen wirwar aan redenen, kan het dat je kind meer tijd nodig heeft om de nachten rustig door te komen dan in de reguliere zwangerschapstijdschriften te vinden is.

Na bijna 6 jaar zelf mama zijn, slapen wij nog altijd geen nacht voldoende. Die standaard 5x per nacht redden wij nog vrijwel elke nacht. Die ene knuffel van mama en dat slokje melk blijven onmisbaar om weer verder te kunnen slapen. En geloof maar dat we álle boeken die erover bestaan hebben gelezen, vanalles hebben geprobeerd. Elke liefdevolle manier die er maar te vinden is, maar soms zelfs voor heel even toch ook die ene tip tegen ons gevoel in, uit pure wanhoop… En keer op keer raakten wij ons vertrouwen kwijt dat het ooit goedkomt. En toch komt dat moment.

Onze oudste van 5,5 slaapt sinds ongeveer haar 3e als een roosje en als we nog even volhouden zal ook onze jongste van nu ruim 2 ook haar rust in de nacht wel vinden. En dan zullen we terugkijken op soms slopende jaren. Tussen al het mooie en liefdevolle door. Want gelukkig: ook dat blijven we elke dag bewust voelen en zien. Mijn vriend en ik blijken een ijzersterk duo. Niet omver te krijgen. Of in elk geval niet voor lang. Ik ontdekte juist door mijn kwetsbaarste zelf te ontmoeten wat voor mij de kern is, mijn missie in dit leven. En ik doorvoelde mijn echte prioriteiten.

Mijn leven is drastisch veranderd. Door het moederschap en misschien bijna nog meer door 6 jaar lang amper te slapen.
Maar… als ik het opnieuw zou kunnen doen. Zou ik het exact zo doen. Steeds weer bij mezelf blijven. Leren mijn intuïtie terug te vinden tussen alle meningen, oordelen en adviezen door. Liefde blijven geven aan mijn kids en mijn eigen weg zoeken in alles wat er op mijn pad komt. Want blijkbaar is dit mijn route. En juist door zelf écht te weten hoe het voelt als het moederschap je aan de lopende band confronteert met jezelf… kan ik andere mama’s geven wat ze nodig hebben om hun prachtige zelf weer te laten stralen. Of je kind nu wel slaapt ‘s nachts… of niet.

Ben jij ook zo’n superheld mama? Puur, krachtig, open, onzeker, ijzersterk, gevoelig en liefdevol? Kun je wel wat mede-mama-liefde gebruiken in je zoektocht? Ik sta je graag bij in de periode waarin jij dat het hardste kunt gebruiken. Want echt: je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen. Samen sta je nóg sterker.

Neem je contact op als je wilt delen wat mijn blog met je heeft gedaan of als je wel een vleugje of een flinke scheut Mamaminded support kunt gebruiken? Dat kan via hellen@mamaminded.nl of 06-28144139.

Liefdevolle groetjes,

Hellen ’t Mannetje
Mama. doula, geboortecoach, mamacoach…. Gewoon mij