Moederloos moederen: op zoek naar jouw innerlijke kompas!

Een eenzame weg met een krachtige uitwerking…

Ik denk dat dit een heel relevant thema is in een tijd waarin zoveel gezinnen geïsoleerd leven, ouders en kinderen gescheiden van hun ouders versus grootouders. Voor sommigen is dit een tijdelijk gemis vanwege de coronamaatregelen. Voor anderen is dit gemis er altijd.

Moeder worden zonder moeder. Misschien ben je je moeder al jong verloren. Misschien is ze er wel, maar niet of weinig aanwezig in je leven. Misschien kan je moeder geen moeder voor je zijn. Of is er nog een andere reden.

Hoe dan ook. Moeder worden is misschien wel de grootste transformatie die je in leven door kunt maken. Als je het gevoel hebt dat je daar helemaal zelf doorheen moet, kan dat heel eenzaam voelen.

Er komt vanaf het moment waarop je voor een kindje wilt gaan, altijd een moment waarop het ineens inslaat als een bom: het enorme verantwoordelijkheidsgevoel om het kleine minimensje dat onderweg is alleen maar het allerbeste van het beste te willen geven. En het gevoel dat dat kleintje – zeker in het begin – helemaal afhankelijk is van jouw zorg en toewijding.

Wie wijst je daarbij de weg? Hoe weet je hoe jij de moeder kunt zijn die jouw kindje nodig heeft? Waar doe je goed aan en waar niet? Het is nog maar het begin van alle twijfels die bij het ouderschap voorbij zullen komen.

Voor de gelukkigen onder ons die als vanzelfsprekend een liefdevolle relatie met hun moeder hebben. Degenen die hen alles kunnen vragen en die de juiste support op het juiste moment krijgen. Wat een fantastische basis om zelf mama mee te worden!

Mist precies die moeder in jouw leven, om welke reden ook. Dan mis je gevoelsmatig het kompas dat je de weg wijst op dit uitdagende avontuur.

Iemand die je voor is gegaan en die je op het juiste moment de juiste dingen mee weet te geven.

Maar hé er is ook goed nieuws: dat kompas is er wel! Je moet hem alleen nog opduiken. Voor de ene zal haar eigen moedergevoel samen met haar kindje geboren worden en wordt dat kompas je als het ware in je schoot geworpen. Dan is je grootste uitdaging daar vooral naar durven te luisteren. Wat anderen ook zeggen of vinden: je natuurlijke moedergevoel weet prima de weg!

Voor een ander ligt dat kompas gevoelsmatig misschien ergens diep op de bodem van de oceaan verstopt. Misschien heb je het gevoel dat je je nu druk een weg aan het banen bent richting die verborgen schat op de bodem van de zee. En dat je onderweg de ene na de andere strijd moet leveren met allerlei obstakels die je daarbij onderweg tegenkomt. Soms is het echt een klus en een eenzame weg… Ik wil je in dat geval graag een hart onder de riem steken en met je delen wat mij heeft geholpen en helpt op dit pad.

Om verder te kunnen blijven zwemmen, moet je soms terug naar je basis en even weer de vaste bodem onder je voeten voelen. Dat lijkt dan misschien een terugval of stagnatie. Zeker als je ook zo iemand bent die de lat voor zichzelf mega hoog legt. Maar vanaf de bodem kun je je weer beter afzetten richting de kant waar je op wilt. Het brengt je dus juist verder als je ook achterom durft te kijken!

Het is belangrijk om je basis te kennen en te doorvoelen. En met jouw basis bedoel ik dan ook je echte basis: jouw start op deze wereld. Hoe ging het met jou in de buik van jouw moeder? Hoe ben jij geboren? Wat heb je allemaal voor krachtigs meegekregen in je rugzakje (of diepzeepak) wat je op je reis in kunt zetten? Kun je daar al bij?

Wat maakt jou nou eigenlijk jou? En waarom zou jouw kindje precies jou hebben uitgekozen als mama?

Dit zijn vragen waarmee ik regelmatig samen met moeders of moeders in wording aan de slag ga bij mij in mijn praktijk. (Momenteel natuurlijk met in achtneming van de richtlijnen rondom afstand en hygiëne die er zijn.)

Dat kan ook aan de hand van jouw unieke geboorteverhaal! Elk puzzelstukje van de tijd in de buik en de manier waarop je geboren bent, kunnen we samen naar boven halen in een Geboorte in Kaart consult. Ik geef je tools om zowel je behoeftes als je kwaliteiten rechtstreeks om te kunnen zetten in een gelukkiger leven. Als mens en als mama. En ik kan je vertellen dat dit als een prachtig effect door zal werken op je kindje en je eigen moedergevoel. Want dat is het echte kompas dat jij nu nodig hebt.

Hoppa en zo baan je je opeens als een geoefende diepzeeduiker rechtstreeks een weg tussen alle zeeplanten en haaien door 😉. En daar ga je je: je vaart je eigen koers vanuit je innerlijke kompas.

Herken je dit thema? Ik zal de komende tijd zeker nog meer dingen delen die je direct en praktisch toe kunt passen om het moederschap in te vullen op jouw unieke manier, vanuit jouw krachtige basis.

Wil je meteen de diepte in of aftasten of je dat avontuur met mij samen aan wilt gaan? Neem vrijblijvend contact op om kennis te maken via hellen@mamaminded.nl of 06-28144139.

Veel liefs,

Hellen ’t Mannetje

Mama, doula, geboortecoach, mamacoach… gewoon mij